کپسول اکسیژن و هر چیزی که باید در مورد آن بدانید

کپسول اکسیژن و هر چیزی که باید در مورد آن بدانید

کپسول اکسیژن، یا به زبان عامیانه «کپسول هوا»، یکی از تجهیزات پزشکی بسیار مهم و حیاتی در محیط خانگی و بیمارستانی است. این تجهیزات برای بیمارانی که مشکل تنفسی دارند، بسیار ضروری است. با توجه به اینکه در حال حاضر بیماری‌های مختلفی بر روی سیستم تنفسی افراد تأثیر می‌گذارند و مشکلاتی را ایجاد می‌کنند، استفاده از سیلندرهای اکسیژن تنها راه کمک به آن‌هاست.

کپسول اکسیژن تنفسی در انواع مختلفی وجود دارد. اگر با این تجهیزات آشنایی کافی ندارید و نحوه استفاده از آن را نمی‌دانید، این مقاله به تمام سؤالات شما پاسخ خواهد داد.

اجزای کپسول اکسیژن

اجزای سیلندر اکسیژن به طور کلی شامل یک مخزن استوانه‌ای شکل حاوی گاز اکسیژن با حجم‌های مختلف و یک مجموعه مانومتر است. به طور دقیقتر، اجزای سیلندر اکسیژن عبارتند از:

1. فشارسنج: که فشار گاز داخل کپسول را نشان می‌دهد.
2. شیر تنظیم کننده اتوماتیک: که فشار اکسیژن درون کپسول را تا قبل از مانومتر کاهش می‌دهد.
3. جریان سنج: که نشان‌دهنده میزان جریان اکسیژن یا مصرف آن به ازای لیتر در دقیقه است.
4. پیچ کنترل: برای تنظیم مقدار اکسیژن براساس عدد جریان سنج استفاده می‌شود.
5. شیشه حاوی آب مقطر: که برای مرطوب‌سازی اکسیژن خالص تا قبل از ورود به ماسک استفاده می‌شود.

اجزای کپسول اکسیژن

کپسول اکسیژن چگونه کار می کند

پس از آشنایی با اجزای مختلف این تجهیزات پزشکی، باید نحوه استفاده از کپسول اکسیژن را یاد بگیرید. بسیاری از کسانی که این تجهیزات را خریداری می‌کنند، با نحوه نصب و استفاده از آن‌ها آشنایی ندارند. دقت داشته باشید که ابتدا باید کپسول را صاف بگذارید و در صورت خرید کپسول حجیم، آن را روی ترالی قرار دهید.

سپس مانومتر را به مخزن اکسیژن وصل کنید. برای اتصال معمولاً نیاز به آچار فرانسه دارید. شیشه مرطوب‌کننده را به مانومتر وصل کنید و آب مقطر یا آب جوشانده شده سرد را تا خط تعیین شده در آن بریزید. یک سر لوله پلاستیکی باید به ماسک یا کانولای بینی وصل شده باشد. مطمئن شوید که لوله به درستی وصل شده است.

حالا برای تنظیم مانومتر، فلومتر یا جریان‌سنج را ببندید و سپس شیر کپسول را باز کنید. در مرحله بعد، جریان‌سنج را تنظیم کنید. دقت کنید که عدد فلومتر باید طبق دستور پزشک تنظیم شود. اکنون می‌توانید با اتصال ماسک یا کانولای بینی به بیمار، از کپسول استفاده کنید.

کپسول اکسیژن چگونه کار می کند

انواع کپسول اکسیژن

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که وقتی از سیلندر اکسیژن و نحوه استفاده از آن صحبت می‌شود، منظور تجهیزاتی است که در بیمارستان‌ها و در بخش‌های احیا، CCU و ICU مشاهده کرده‌اند. اما در واقع، این کپسول‌ها انواع مختلفی دارند و کپسول‌های بیمارستانی یک نوع آن‌ها هستند. البته در کنار انواع کپسول اکسیژن پزشکی، کپسول‌های صنعتی نیز وجود دارند که برای صافکاری، جوشکاری و غیره استفاده می‌شوند.

انواع کپسول‌های طبی اکسیژن از لحاظ نوع حالت گاز اکسیژن داخل خود به دو نوع تقسیم می‌شوند:

– کپسول گاز اکسیژن فشرده:

این نوع تجهیزات تنفسی حاوی گاز اکسیژن به شکل بسیار فشرده (99.5% در مقایسه با 21% جو) هستند. به همین دلیل، در پاسخ به اینکه کپسول اکسیژن چه درصد اکسیژن دارد، باید بگوییم غلظت آن 99.5% می‌رسد که با پیچ کنترل میزان آن تنظیم می‌شود.

– کپسول گاز اکسیژن مایع:

این نوع کپسول‌ها با همان غلظت 99.5% گاز اکسیژن هستند، اما با سرد شدن به حالت مایع تبدیل شده‌اند. در صورتی که افراد نیاز به استفاده طولانی‌مدت یا دائمی از کپسول‌های اکسیژن داشته باشند، این نوع تجهیزات به دلیل داشتن حجم بیشتر و قیمت کمتر معقول‌تر هستند. با این حال، نصب و استفاده از آن‌ها نیاز به تجهیزات بیشتری دارد و ساده نیست.

انواع کپسول اکسیژن

دستگاه اکسیژن ساز بخریم یا کپسول های اکسیژن

بسیاری از افراد سؤال می‌پرسند که کپسول اکسیژن یا دستگاه اکسیژن ساز را بخرند؟ کدام یک مناسب‌تر است؟ به طور کلی، دستگاه‌های اکسیژن ساز عملکرد دائمی دارند چون از هوای اطراف برای تولید اکسیژن استفاده می‌کنند و خطر انفجار هم ندارند.

از طرفی، کپسول‌های اکسیژن وابسته به جریان برق یا باتری نیستند و نیازی به تنظیم کردن هم ندارند. اگر هزینه اولیه خرید برای شما مهمتر است و نیاز دائمی به اکسیژن ندارید، سیلندرها گزینه بهتری خواهند بود. در غیر این صورت، هزینه بیشتر ابتدایی دستگاه‌های اکسیژن ساز در دراز مدت مقرون به صرفه‌تر خواهد بود.

این مطلب چه اندازه برایتان مفید بوده است؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رأی: 0

تا حالا کسی رأی نداده! اولین نفر باشید.

guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها